top of page

Veiligheidscoördinatie

Voor alle bouwwerken waar minsten twee aannemers tegelijkertijd of achtereenvolgens tussenkomen

certificaat foto.png
tape part 1.png
tape part 2.png

1.

VCO - ontwerp 

Voor de start van de werken zal de coördinator in samenspraak met de architect alle risicovolle elementen opsporen. Bovendien wordt een veiligheids- en gezondheidsplan opgesteld waar alle maatregelen preventief worden besproken. Aannemers die een offerte maken, zullen rekening moeten houden met deze documentatie.

VCO op de werf: het stappenplan

2.

3.

Postinterventiedossier 

Op het einde van de werken ontvangt u een postinterventiedossier (PID), een soort logboek dat meegroeit met de staat van uw woning. Het bevat nuttige informatie voor alle betrokken partijen en is tevens een verplicht document bij de latere verkoop van uw woning. 

VCO - verwezenlijking

Een veilige werf, dat is het doel! Dit houdt in dat de coördinator regelmatig de werf zal bezoeken, risico's overloopt met de betrokken partijen en controleert of het veiligheidsplan wordt nageleefd. Dit alles wordt netjes bijgehouden in een coördinatiedagboek.

Handig om weten 

Wie stelt de VCO aan? 

Voor bouwwerken kleiner dan 500m2, dus de meeste privé woningen, wordt de veiligheidscoördinator aangesteld door de architect, de aannemer bij afwezigheid van een architect of door de opdrachtgever indien deze werkgever is. Voor grote werken zal dit steeds gebeuren door de opdrachtgever. 

Wanneer contact opnemen?

De aanstelling van de VCO-ontwerp gebeurt ten laatste voor het begin van de uitwerking van het ontwerp, die gebonden is aan zijn advies. De VCO-verwezenlijking daarentegen, moet worden aangesteld voor de start van de werken. Aannemers mogen niet starten alvorens dit gebeurd is!  

bottom of page